Selgusid 2022. aasta kauneimad Eesti raamatud

„Emil, Sass ja kivimutukad“ – žürii kommentaar: „Hästi sarmikas raamat! Silmapaistev pliiatsijoone ja värvi koosmõju, dünaamiline karakterilahendus, mida toetab mänguline kujundus ja paberivalik.
Detaili ja suure pinna omavaheline koostöö, mis jätab kerge ja avara mulje. Pildikeel on detailirohke ja elav, mis tekitab vaatajas huvi pilte pikalt uurida ja väikestes nüanssides üllatuda. Lõpptulemuseks on helge ja meeldejääv taies.”
„Kes seal on?“ – illustreerinud Pamela Samel, kirjutanud Tiiu Kitsik, žürii arvamus: „Võluv ja siiras pildikeel, kus karakterid ei jäta vaatajat ükskõikseks.”
„Hea tunne“ – illustreerinud ja kirjutanud Kristi Kangilaski, žürii: „Kunstniku poeetiline kujutamisviis ja maagiline tonaalsus teevad raamatust tundliku ja isikupärase teose.”
Kõigi kolme raamatu kujundaja on Endla Toots.

Kaunimate lasteraamatute žürii esimees Anne Pikkov sõnas, et visuaalne loojutustamine on aina suuremat kaalu omav nähtus maailmas. 
„Omanäoline emotsionaalne ja kultuuriline intelligentsus, mida kunstnikud oma töösse toovad, on endiselt oluliseks teguriks kvaliteetsete lasteraamatute loomisel,” sõnas ta ja lisas, et pildiraamatud on olulised lugude, väärtuste ja traditsioonide hoidjad. „Mõjusad ka mitmekesisuse ja empaatia vaatenurgast. Ilma nendeta on lastel vähem võimalusi õppida tundma erinevaid kultuure, kogemusi ja vaatenurki.”